fbpx
 
×
proefdok_xl-de-bouw_tijdlijn-voortgang

Ons Avontuur

Bier maakt vrienden, vrienden maken bier

Het verhaal van Johan en Gerard laat zich lezen als een romantisch jongensboek, maar laat je niet voor de gek houden. Deze twee brouwbroeders uit Harlingen hebben het stadium van zolderbrouwen inmiddels heel ver achter zich liggen. Al begon het ooit wel zo.

Terwijl Johan als avonturier de zeven zeeën afschuimde en een kleurrijk palet aan havenbrouwers en smaken leerde kennen, werd Gerard tijdens werk als ICT-er in Amsterdam gegrepen door de filosofie en brouwkunsten van Brouwerij De Prael (in zijn vrije tijd was hij fanatiek wielrenner en zijn club FC De Trappist werd gesponsord door de Amsterdamse bierbrouwer). Het brouwvirus kreeg hem stevig bij de kladden, zozeer zelfs dat hij besloot een opleiding tot international biersommelier te volgen. Als erkend bierkeurmeester (met een bierbibliotheek waar je u tegen zegt) kón het bijna niet anders dan dat zijn werk als ICT-er naar de achtergrond verdween. En zijn ondernemersbloed meer en meer begon te kriebelen.

Op het moment dat de wegen van beide mannen zich kruisten was het een uitgemaakte zaak. Ze bleken even verschillend als gelijkgestemd en hun vrienschap was in één avond beklonken. De weg naar de toekomst ook. Via de zolder, een schuur in de tuin en een proeflokaal in het centrum van Harlingen, staan de brouwbroeders na zes succesvolle jaren voor een geweldig nieuw avontuur.

Harlingen krijgt zijn eigen havenbrouwerij. Het Brouwdok is over afzienbare tijd brouwerij en proefdok ineen. Thuishaven én vertrekpunt voor experiment en avontuur. Plaats van handeling? De voormalige Hubert Jans loods aan de Nieuwe Willemskade in Harlingen.

Bier uit zee

Hoe waanzinnig zou het zijn om – met de Waddenzee letterlijk aan je voeten – bier te brouwen uit het zilte water van het wad? ‘Letterlijk gekkenwerk’, beaamt Johan. ‘Maar toch, ergens kriebelt het wél. Zoals er nu al bier gebrouwen wordt uit hemelwater, zo zou het ook een fantastische uitdaging zijn om water ‘uit de zee te dragen’. En omdat we zeker niet terugdeinzen voor een beetje avontuur hebben we er bij de bouwplannen van onze nieuwe brouwerij al wél rekening mee gehouden. Of het ooit zover komt durf ik nu nog niet te stellen, maar reken er maar op dat we er een experiment aan wagen!’

De eerste verkennende gesprekken zijn afgelopen jaar al gevoerd met het waterinstituut Wetsus te Leeuwarden.


‘Met een fikse dosis nieuwsgierigheid, durf én inmiddels een rugzak vol kennis, gooien we opnieuw de trossen los. En gaan we onze range buitengewoon lekkere craftbiertjes verder uitbreiden. Met een grote grijns en in goed gezelschap. Want bier moet je delen.
Daar gaat het nóg beter van smaken.’